Lịch sử tuyến đường Trần Quốc Toản

- Chiều dài: 368 m

- Lộ giới: 13 m

- Cấp đường: III

- Điểm đầu, điểm cuối: Quốc lộ 14, Đường Phú Riềng Đỏ Ông là anh hùng kháng chiến chống quân Nguyên - Mông.

Ông sinh năm 1267, thuộc Tông thất nhà Trần, tước Hoài Văn Hầu. Đời Trần Nhân Tông, quân Nguyên sang xâm lược nước ta, nhà vua hội các vương hầu để bàn việc quân cơ đối phó với giặc Nguyên. Trần Quốc Toản lúc đó mới 16 tuổi cũng đến hội, nhưng vì nhỏ tuổi nên không được bàn, ông giận đến nỗi bóp vỡ nát trái cam cầm trong tay. Tan hội về, ông tập hợp những thiếu niên thân thuộc, sắm sửa vũ khí và may lá cờ đề 6 chữ  “Phá cường định báo Hoàng ân” rồi ra quân đánh giặc. Ông được tham dự nhiều trận đánh lớn, có lúc theo Trần Quang Khải góp phần chiến thắng Chương Dương vang dội trong lịch sử chống ngoại xâm. Ông hy sinh năm 1285, khi 18 tuổi. Vua Trần Nhân Tông truy tặng ông tước Hoài Văn Hầu. (Trích từ Ngân hàng tên dùng để đặt tên đường của tỉnh Bình Phước)

Tran Quoc Toan

- Length: 368 m

- Width: 13 m

- Road level: III

- Starting and ending points: Highway 14, Phu Rieng Do Street He was a hero of the resistance war against the Mongol.

He was born in 1267, belonged to the Tran family, title Hoai Van Hau. During the reign of Tran Nhan Tong, the Nguyen army invaded our country. The king gathered the princes to discuss the military plan to deal with the Mongol invaders. At that time, Tran Quoc Toan was only 16 years old. He came to the meeting. Because of his young age, he could not discuss. He was so angry that he crushed the orange he held in his hand. After returning from the meeting, he gathered familiar teenagers, bought weapons and sewed a flag with 6 words “Pha cuong dinh bao Hoang an” ("Breaking the strength of the enemy to repay the favor of the Emperor") and then went out to fight the enemy. He participated in many big battles. Sometimes he followed Tran Quang Khai, contributing to the resounding victory of Chuong Duong in the history of fighting foreign invaders. He died in 1285, at the age of 18. King Tran Nhan Tong posthumously awarded him the title Hoai Van Hau. (Excerpt from "Bank of names used to name roads of Binh Phuoc Province”)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________