Lịch sử tuyến đường Cù Chính Lan

- Lộ giới: 17 m

- Cấp đường: III

- Điểm đầu, điểm cuối: Đường Võ Thị Sáu, Đường Lê Quý Đôn

Ông sinh năm 1930, quê xã Quỳnh Đôi, huyện Quỳnh Lưu, tỉnh Nghệ An. Cách mạng Tháng Tám năm 1945, ông cùng nhân dân tham gia lên huyện cướp chính quyền. Kháng chiến toàn quốc bùng nổ, ông nhập ngũ làm giao liên, sau làm tiểu đội trưởng. Năm 1951, ông cùng đơn vị tham gia Chiến dịch Hòa Bình và được lệnh phục kích chặn đánh địch ở Giang Mỗ trên đường số 6, địch với 6 xe tăng có đại bác và máy bay yểm trợ. Ông cùng đồng đội bắn cháy 4 xe, một chiếc lăn xả bắn đại bác vào trận địa của ta, ông nhiều lần dũng cảm xung phong quyết tâm bắn hạ, cuối cùng ông dùng lựu đạn đánh xe tăng bốc cháy, ông nổi tiếng với danh hiệu “Anh hùng đánh xe tăng, anh hùng đường số 6” và được tặng thưởng Huân chương Quân công. Tháng 2-1952, đơn vị của ông được lệnh đánh đồn Gô Tô. Ông dẫn tiểu đội cắt hàng rào dây thép gai tiến vào, ông liên tiếp bị thương rất nặng ở hai tay rồi đến chân, nhưng ông vẫn kiên quyết cùng đồng đội chiến đấu đến khi triệt hạ được đồn và ông đã hy sinh trên tay đồng đội năm 23 tuổi. (Trích từ Ngân hàng tên dùng để đặt tên đường của tỉnh Bình Phước)

Cu Chinh Lan

- Length: 231 m

- Width: 17 m

- Road level: III

- Starting and ending points: Vo Thi Sau Street, Le Quy Don Street

He was born in 1930. His hometown is Quynh Doi Commune, Quynh Luu District, Nghe An Province. In the August Revolution of 1945, he and the people participated in going to the district capital to seize power. The nationwide resistance war broke out, he enlisted as a courier. Later, he became a platoon leader. In 1951, he and his platoon participated in the Peace Campaign. They was ordered to ambush and intercept the enemy at Giang Mo on Route 6. The enemy was armed with 6 tanks with cannons and support aircrafts. He and his teammates burned 4 tanks. A rolling tank with the cannon fired at hissite. He bravely volunteered many times determined to shoot down. Finally, he used grenades to hit the tank. The tank was on fire. He was famous for the title "Hero of the tank fighting, hero of the Route 6" and was awarded the Military Merit Medal. In February 1952, his platoon was ordered to attack Fort GoTo. He led his platoon to cut the barbed wire fence to enter. He was repeatedly seriously injured in both arms and legs, but he was determined that he with his teammates would fight until the fort was destroyed. He died at the hands of his teammate at the age of 23. (Excerpt from "Bank of names used to name roads of Binh Phuoc Province”)

______________________________________________________________________________________________________________________________________